Blog

By Rafał Gromek,

Jabłkowe zacierki orkiszowe
nowy przepis z magazynu KUKBUK
partnera akcji Zdrowo i Sportowo

Poniższy przepis przygotowała Maja Sobczak, a zamieszczony został w wydaniu specjalnym RODZINA w magazynie KUKBUK.

Jabłkowe zacierki orkiszowe

Ciasto:

1 szklanka mąki orkiszowej (po połowie typu 1100 i 500)
1/4 szklanki tłoczonego soku jabłkowego
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta różowej soli

Dodatki:

1 łyżeczka masła klarowanego
ulubione owoce
utarty cukier trzcinowy
świeży majeranek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta mieszamy w misce. Uzyskaną masę wyrabiamy jeszcze chwilę na stolnicy i formujemy małe zacierki. Wrzucamy je do wrzącej wody i gotujemy około 6 minut. Podajemy z łyżeczką klarowanego masła, owocami, odrobina cukru trzcinowego i świeżym majerankiem.

Do wyrabiania ciasta i zacierek najlepiej zaprosić dzieci. Ciasto jest bardzo przyjemne w dotyku, pięknie pachnie szarlotką, a przy wyrabianiu ćwiczy się motoryka mała, czyli sprawność rączek.
Dodatkowo robienie zacierek w palcach (specyficzny twist) przygotowuje je do wykonywania precyzyjnych ruchów i w konsekwencji pisania.

Smacznego!

Podziel się tą treścią:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tagi do wpisu

Podobne artykuły

Lato – konspek ...

„Lato” – konspekt zajęć ruchow ...

czytaj

II rok programu szko ...

II rok programu szkoleniowego dla nauczycieli R ...

czytaj

I rok programu szkol ...

I rok programu szkoleniowego dla nauczycieli ̵ ...

czytaj