Blog

By Rafał Gromek,

Bułeczki drożdżowe, czyli przepisy z serii #SnacksForKids

Przepis publikowany już kiedyś na naszym blogu pochodzi od znajomego cukiernika, ale przede wszystkim sportowca (piłkarza). Mamy nadzieję namówić p. Janusza na kolejne, bo warto szukać ciekawych inspiracji w różnych miejscach. Dziś przypominamy go specjalnie dla p. Eli, wychowawczyni szkolnej klasy bohaterki naszych filmów, Mai.

Przede wszystkim jednak przepis na bułeczki drożdżowe jest łatwy, przyjemny i pozwala włączać nowe składniki do jadłospisu naszych dzieci, tym samym spełnia kryteria, które założyliśmy dla cyklu #SnacksForKids.

W pierwszej próbie w ramach testu zmieszaliśmy w równych proporcjach mąkę pszenną i żytnią. W kolejnych wersjach korzystaliśmy również z innych rodzajów mąk. Zobaczcie jak takie smaki przypadną do gustu Waszym dzieciakom. W przepisie pojawia się jajko, ale można je spokojnie pominąć. Bułeczki może nie będą tak pulchne, ale za to dostępne dla alergików.

20150928

Wykonanie:

Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim cukier, a następnie drożdże. Suche składniki wymieszać osobno. Masło, również osobno rozpuścić, a następnie wszystko razem połączyć. Wyrobić na gładkie ciasto i uformować kulę i podzielić ją na około 16 części, bułeczek. Do piekarnika wkładać bez czekania aż ciasto wyrośnie. Piec prze około 15 minut w temperaturze 180 stopni C, aż bułeczki będą przyjemnie zarumienione.

Składniki:

50dkg mąki
40 gram masła
50 gram drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
1 całe jajko
1/4 litra mleka

Podziel się tą treścią:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tagi do wpisu

Podobne artykuły

Konspekt zajęć pt. ...

„Pogoda” – konspekt zajęć ruch ...

czytaj

Model i7W Tweet!func ...

Model i7W Podczas sobotniej konferencji, psycholog ...

czytaj

Konkurs „Zobac ...

Konkurs „Zobaczcie jak ćwiczymy” Jeś ...

czytaj