Blog

By Rafał Gromek,

Batony z orzechów
i suszonych owoców
nowy przepis z magazynu KUKBUK
partnera akcji Zdrowo i Sportowo

Przepis z wydania specjalnego magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK RODZINA.

Jabłkowe zacierki orkiszowe

Skłądniki:

5 łyżek orzechów ziemnych (niesolonych)
5 łyżek nerkowca
5 łyżek pistacji (niesolonych)
5 łyżek orzechów laskowych (bez skórek)
4 figi suszone
4 łyżki rodzynek
4 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki białego sezamu

Przygotowanie:

Wszystkie orzechy mielimy. Figi, rodzynki i żurawinę siekamy i łączymy z orzechami. Dodajemy miód oraz sezam i dokładnie mieszamy.

Masę wykładamy na papier do pieczenia, przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na grubość około 1 centymetra.

Suszymy w piekarniku nagrzanym do 70 stopni przez 1-2 godziny.

Kiedy masa wystygnie, kroimy ją w dowolne kształty.

Smacznego!

Podziel się tą treścią:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tagi do wpisu

Podobne artykuły

Konspekt zajęć pt. ...

„Pogoda” – konspekt zajęć ruch ...

czytaj

Model i7W Tweet!func ...

Model i7W Podczas sobotniej konferencji, psycholog ...

czytaj

Konkurs „Zobac ...

Konkurs „Zobaczcie jak ćwiczymy” Jeś ...

czytaj